Crystal Empire Administracja Head admin Join date : 24/04/2017 Liczba postów : 518
| Rośliny Ingredient: Banan Zwyczajny Charakterystyka: Banan Zwyczajny, choć wyglądem przypomina palmę lub drzewo, to jednak jest wieloletnią byliną, osiągającą rozmiary nawet do piętnastu metrów! Łodyga gruba, żółto-brązowa. Liście tej rośliny są długie - osiągające około czterech metrów długości i wąskie. Niejednokrotnie służą do produkcji różnego rodzaju opakowań, a także prymitywnych toreb czy plecaków. Lecz nie liście są najcenniejszą dla alchemików częścią tej rośliny, lecz jej owoce. Naturalnie na samym początku są kwiatostanem - bardzo charakterystycznym dla tej rośliny zwisającym w dół, przypominający wiszący kandelabr. Posiadają również kwiatostan o białych płatkach, które z czasem czernieją, dając miejsce wiązce owoców. Z samego początku można by przysiąc, iż owoce te rosną do góry nogami! Niedojrzałe owoce banana zwyczajnego są zielone i dopiero z czasem przybierają znany, żółty kolor. Charakteryzują się długością około trzydziestu centymetrów, grubą i mięsistą skórką oraz naturalną krzywizną. Miąższ słodki o delikatnej strukturze. W tropikalnych częściach świata banany stanowią podstawowe źródło diety. Nie potrafią się naturalnie rozmnażać, więc ich dalsza egzystencja jest możliwa tylko i wyłącznie dzięki istotom je hodującym. Występowanie: Rejony w których panuje klimat tropikalny, lub wszędzie indziej gdzie uda się je nie tylko utrzymać przy życiu, ale i do momentu w którym wydadzą owoce. Nie rośnie dziko i jego egzystencja jest uzależniona od hodowców. Okres zbioru: Raz do roku, dokładny okres silnie uzależniony od szybkości rośnięcia i rozwoju banana. Dane tyczą się hodowli nie podpieranych magią. Niezbędny/a do: Mikstury, maści. Uwagi: Cenne są tylko i wyłącznie dojrzałe owoce, a dokładniej ich miąższ i to pod postacią mączki. Roślina ta jest bardzo podatna na choroby i wszelkie uszkodzenia mechaniczne.
Ingredient: Burak Liściowy Charakterystyka: Liście podobne do tych, które posiada burak ćwikłowy, niektóre odmiany posiadają nerwy liściowe o barwie zbliżonej do koloru srebra, blaszki liściowe zgięte do dołu oraz silniej pofalowane, zdarzają się zarówno gładkie jak i pomarszczone, każda odmiana charakteryzuje różnorodnością barw blaszek liściowych od bladozielonego przez ciemnozielony do purpurowo fioletowego,zaś ogonki liściowe sięgają do 4 cm grubości, mogą mieć nawet barwę białą, zieloną, różową, czerwoną, krwistoczerwoną a nawet żółtą, korzeń zaś jest walcowy, długi oraz silnie rozgałęziony, a w zależności od odmiany o skórce barwy żółtej i białym miąższu lub czerwonym zabarwieniu, budowa kwiatów oraz owoców i boćwiny są bardzo podobne jak u buraka ćwikłowego. Występowanie: Pola uprawne Okres zbioru: Późne aramatare Niezbędny/a do: Mikstur, odtrutek Uwagi: Należy uważać, żeby nie pobrudzić rąk, ani nie uszkodzić liści podczas procesu odcinania, gdyż tylko one są wykorzystywane do procesów alchemicznych.
Ingredient: Cebule czosnku Charakterystyka: Przekształcony, pęd podziemny koloru białego o specyficznym aromacie. Występowanie: Uprawy czosnku Okres zbioru: Zależne od rodzaju uprawy Niezbędny/a do: Mikstur, niektórych odtrutek Uwagi: Tylko czosnek hodowlany
Ingredient: Cebula pospolita Charakterystyka: Łodyga bardzo skrócona zwana piętką, kwiatostany wynoszone w górę na dętych głąbikach zbliżonych wyglądem do liści, a te przechodzą nad cebulą przez łodygę pozorną, którymi są tworzone przez zwinięte i skrócone liście asymilacyjne, częścią jadalną są mięsiste pochwy liściowe mające barwę białą, fioletową lub żółtą, które w dolnych partiach tworzą cebulę będący organem spichrzowym, z której również wyrastają obłe i dęte liście asymilacyjne o kolorze zielonym, pędy kwiatowe tworzone w drugim roku upraw mają wysokość od 90 do 190 cm, a zakończone są kulistymi baldachimami zawierającymi od 50 do 100 kwiatów, owocami ą torebki zawierające, przeważnie 6 graniastych, czarnych oraz pomarszczonych nasion przeważnie od 250 do 370 sztuk. Występowanie: Uprawy Okres zbioru: Aramtare Niezbędny/a do: Mikstury, maści Uwagi: Trzeba zamrozić, na około pięć minut przed rozpoczęciem krojenia lub obierania. Łupinki można zastosować do zabarwiania np. skorupek jajek.
Ingredient: Cytryna zwyczajna Charakterystyka: Drzewo dorastające do koło 5 metrów, zdarzają się nawet 10 metrowe, większość odmian posiada gałęzie z kolcami, liście jajowatolancetowate, jasnozielone, lśniące o piłkowanych brzegach, kwiaty mające średnicę do 30 milimetrów, wydzielają silną woń, osadzone pojedynczo, tudzież parami w katach liści, owoce bardzo kwaśne, o żółtej barwie, jajowate o wydłużonych końcówkach. Ich okrywa jest gruba, a miąższ soczysty. Występowanie: Gorące klimaty, specjalne uprawy, gaje owocowe, ogrody, parki Okres zbioru: Aramtare Niezbędny/a do: Mikstur, odtrutek Uwagi: Należy pamiętać, aby korzystać tylko z cytryn uprawianych przez rolników. Dziko rosnące mogą wywołać nieoczekiwane konsekwencje.
Ingredient: Kapusta Warzywna Głowiasta Charakterystyka: Ta zielona, dwuletnia roślina, będąca selektywnie wyhodowaną odmianą kapusty warzywnej, z całą pewnością jest podstawą diety gorzej usytuowanych istot. Tania, łatwa w hodowli i z racji pewnych właściwości alchemicznych również pożądana przez osoby i tej profesji. Głównie studentów, z racji jej niskiej ceny. Kapusta warzywna głowiasta zawdzięcza swą nazwę zwartej i pojedynczej głowie, którą to okalają większe i bardziej rozłożyste liście o nieco ciemniejszej barwie niż sama głowa. Tak się prezentuje w przypadku starszego osobnika, młode są naturalnie mniejsze, zaś liście wchodzące w skład ich głowy są mniej zbite i jaśniejsze. Liście dorosłej rośliny mierzą sobie około pół metra średnicy, korzenie zaś potrafią sięgać nawet dwóch metrów długości, rzecz jasna ich najmniejsze rozgałęzienia. Rozmiar głównego - znacznie grubszego i mięsistego osiąga zaledwie kilkanaście centymetrów. W drugim roku swego życia, kapusta wytwarza kwiatostan, który nierzadko kilkadziesiąt centymetrów wysokości. Posiada żółte, rzadiej białę kwiaty, o czterech płatkach, każdy oddalony od siebie o około dziewięćdziesiąt stopni. Rzadko jednak widzi się kwitnącą kapustę warzywną głowiastą. Zbiera się ją najczęściej jeszcze w tym samym roku w którą się ją zasadziło. Choć niektórym udała się sztuka wyhodowania odmian pochodzących z kapusty głowiastej, której walory estetyczne przeważają nad kulinarnymi i alchemicznymi. Występowanie: Wszędzie. Nie jest sztuką ją wyhodować. Występuje tylko i wyłącznie w warunkach hodowlanych. Okres zbioru: Zależny od odmiany, niektóre jest się w stanie zebrać nawet dwukrotnie w roku bez ingerencji magii. Niezbędny/a do: Maści. Uwagi: W celach alchemicznych trzeba być bacznym na nieuszkadzanie największych - zewnętrznych liści, gdyż tylko one prezentują jakąkolwiek cenną dla alchemii właściwość. Muszą zostać pozyskane z młodej rośliny.
Ingredient: Lilia Wodna Charakterystyka: Pływająca na wodzie roślina, która posiada ciemnozielone liście o kształcie serca, a niekiedy też kwiatki o wąskich płatkach w jasnoróżowym czy białym kolorze. Występowanie: Stawy Okres zbioru: Kiribinate Niezbędny/a do: Mikstury, odtrutki Uwagi: Czasami korzeń lubi przyczepiać się do dna zbiornika wodnego, podczas zbierania może być przydatny nożyk lub sierp.
Ingredient: Miód zwykły Charakterystyka: Złota, gęsta substancja produkowana przez pszczoły. Występowanie: Wszędzie Okres zbioru: Aramtare Niezbędny/a do: Maści, odtrutki Uwagi: Kupować tylko z certyfikowanych pasiek.
Ingredient: Papryka Roczna Charakterystyka: Gatunek rośliny z gatunku roślin psiankowatych, osiąga wysokość od 20 do 50 centymetrów, liście mają kształt lancowatego do jajowatego ostro zakończonych, kwiaty wyrastają pojedynczo po 2-3 z kątów liści, posiadających dzwonkowaty kielich z 5-7 ostrymi ząbkami, jak również kolistą koronę o krótkiej rurce w kolorze białym, żółtawym a czasami nawet purpurowym, czy nawet fioletowym, wewnątrz korony znajduje się 1 słupek, 5 pręcików o fioletowych pylnikach jak również 5 prątniczków, owoce zaś to niewielkie, mało soczyste jagody, o długości od 5-12 czasami 15 centymetrów o grubej skórzastej pokrywie, w stanie dojrzałym posiadają czerwoną barwę. Występowanie: Szklarnie, inspekty, tunele folowe, uprawy Okres zbioru: Zależy od miejsca uprawy Niezbędny/a do: Mikstur, maści Uwagi: Do mikstur używane są tylko odmiany łagodne, zaś do maści tylko rodzaj ostry.
Ingredient: Pokrzywa Charakterystyka: Czterokanciasta łodyga, liście ułożone na przeciwlegle, ząbkowane lub klapowane, ogonkowe, kwiaty małe zebrane w różnorakie kwiatostany, kolor ciemnozielony. Występowanie: Lasy, łąki, góry, okolice bagien, miasta. Okres zbioru: Końcówka Farinte początek Aramtare Niezbędny/a do: Mikstury alchemiczne, maści, niektóre trucizny Uwagi: Roślinę należy zbierać w rękawiczkach, aby uniknąć poparzenia. Owoce pokrzywy skryte są w powiększających się w czasie owocowania listkach okwiatu.
Ingredient: Pomidor zwyczajny Charakterystyka: Roślina gruczołowata, lepko owłosiona o specyficznym, łagodnym zapachu, łodyga dochodzi do 1,5 metra, zaś te szklarniowe nawet do kilku metrów, liście pojedynczo tudzież podwójnie przerywanopierzastodzielne majacych odcinki w zarysie sercowatojajowym, pierzastowcinanych, kwiatki żółte mające długość korony kielicha, mają zaostrzone płatki, mieszczą się w katach liści jako kwiatowe skrętki, owoce to soczyste, duże o oczerwonej barwie jagody, ich średnica mieści ise w przedziale od 20 mm do 100 mm, mają różne kształty np. kulisty, podłóżny czy nieco przypominający paprykę, występują również odmiany pomarańczowe, zielone, żółte, a nawet czarne. Występowanie: Pola uprawne, szklarnie Okres zbioru: Aramatare, Niezbędny/a do: Mikstury, odtrutki Uwagi: Uważać, aby nie rozgnieść owocu, gdyż można się pobrudzić.
Ingredient: Psianka Podłużna Charakterystyka: Nazywane inaczej bakłażanami lub oberżynami. Posiada łodygę dorastającą do 100 centymetrów, pokryta dość często kolcami, co jest zależne od odmiany, posiada jajowate liście z niewielkimi wcięciami na brzegach mających długość do około 15 centymetrów, które są wyrastające na długich ogonkach, korona kwiatu jest w kształcie rurki zakończonej pięcioma płatkami o barwie niebieskiej lub fioletowej, a także żółtym środku, wyrastają pojedynczo lub w kiściowatych kwiatostanach z kątów liści, posiadają kolczasty 5-cio działowy kielich, 1 słupek jak i 5 pręcików, owoce zaś to wydłużona lub kolista do 30 centymetrów fioletowa lub brunatna jagoda. Występowanie: Pola uprawne, szklarnie Okres zbioru: Zależy od rodzaju uprawy Niezbędny/a do: Mikstur Uwagi: Tylko owoce używane są do alchemicznych przetworów.
Ingredient: Róża Charakterystyka: Krzew o kolczastych, wyprostowanych, łukowatych, płożących lub pnących pędach, łodyga pokryta kolcami, niekiedy też owłosiona, liście skrętoległe, kwiaty duże, pachnące obfitej o barwie czerwonej, białej, kremowej lub różowej, zaś owoce to twarde niełupki. Występowanie: Lasy, łąki, parki. Okres zbioru: Aramtare Niezbędny/a do: Mikstury, niektóre maści. Uwagi: Uważać, aby się nie pokłócić oraz by nie uszkodzić kwiatostanu.
Ingredient: Rzepak Charakterystyka: Wzniesiona oraz rozgałęziona, sięgająca wysokości od około 1 m do 1,5 m, posiada głęboki korzeń palowy jak również liczne korzenie boczne, ale te są dużo słabsze, kwiaty są żółte, czteropłatkowe mające od 9 do 18 mm zebrane w grono będące dłuższym od liści, te zaś są skrętoległe, sinozielone, pokryte włoskiem, zaś te dolne są powcinane oraz duże, natomiast górne małe oraz całobrzegie, nasady górnych liści, swą nasadą obejmują łodygę mniej więcej w połowie jej obwodu, łuszczyzna jest owocem i zawiera w sobie wiele nasion. Występowanie: Uprawy Okres zbioru: Farinte, Aramatare Niezbędny/a do: Mikstury, odtrutki, niektóre maści, oleje Uwagi: Uważać, aby nie uszkodzić korzenia, w najdelikatniejszych partiach.
Ingredient: Słonecznik zwyczajny Charakterystyka: Roślina jednoroczna lub bylina o wzniesionych, grubych oraz sztywnych łodygach, liście zaś pokryte włoskami, duże oraz zielone, a na ogół lepkie, kwiaty mające koszyczek o średnicy do 60 centymetrów, ale przeważnie 30 centymetrów, na zewnątrz koszyczka duże, żółte języczkowe, zaś wewnątrz rurkowate, również żółte, owocem jest niełupka o skórzastej owocni nie zrastającej się pojedynczym nasieniem bez puchu kielichowego. Występowanie: Pola uprawne Okres zbioru: Aramatare Niezbędny/a do: Mikstur, odtrutek, oleje Uwagi: Uważać, aby nie uszkodzić liści, zdjąć łupinkę z nasion.
Ingredient: Stokrotka Charakterystyka: Mały kwiatek o białych płatkach a niekiedy różowych na końcach oraz złotym środkiem. Posiada owalne lub łopatkowe liście. Występowanie: Lasy, łąki, miasta, a niekiedy góry. Okres zbioru: Farinte Niezbędny/a do: Maści, niektóre mikstury alchemiczne Uwagi: Należy uważać, aby nie uszkodzić korzenia rośliny.
Ingredient: Szparagi Lekarskie Charakterystyka: Pęd naziemny jest nagi obły oraz prosty, osiąga do koło 1,5 nierzadko do 2 metrów wysokości, w górnej części silnie oraz wiechowato rozgałęziony, zaś w dolnej nierozgałęziony, okryty nieliczną ilością skrętoległymi oraz łuskowatymi liści, które rzędną się ku górze, te zaś są w odgałęzieniu pierwszego rzędu, tuż przy nasadzie wydłużone w kolczastą ostrogę, z pachwiny liści, w górnej części ich pędu wyrastają unoszące się ku górze odgałęzienia boczne, zaś z pachwin łuskowatych liści u nasady gałązek jak i tych rosnących na gałązkach wyrastają pęczki w ilościach od 3 do 15 , czasami do 25 gałęziaków, fragmenty pędu, znajdujące się na końcu pełnią funkcję asymilacyjną, do tego są proste, obłe, ostro zakończone, a sięgać mogą od 1 do 3 cm długości, kłącza zaś są krótkie oraz rozgałęzione, drewniejące będące okrytymi gęstymi, łuskowatymi liśćmi, przeważnie kilka pędów nadziemnych oraz liczne, grube, szare korzenie wyrastają z jednego kłącza, korzenie zaś są mięsiste i pełnią funkcję spichrzową i żyją przez wiele lat, to z nich wyrastają korzenie boczne, które pobierają wodę, jak i substancje odżywcze, obumierają zaraz po okresie wegetacji, system korzeniowy sięga głębokości około 3 metrów, zaś szerokości 2,5 metrów, a główna masa korzenia znajduje się na głębokości 1 metra, kwiatki zaś są wisające, drobne, które mają do 4-6 mm długości, dzwonkowate o barwie żółtawej lub jasnozielonej, wyrastające pojedynczo tudzież po 2-3 z rozgałęzień znajdujących się w górnych częściach pędu, osadzone są na cienkich szypułkach, które zwykle są długie na około od 10 do 20 mm, z kolankiem w połowie długości, kwiatki, męskie oraz żeńskie zwykle tworzą się na różnych roślinach, ale zdarzają się kwiatki obupłciowe, okwiat składa się z sześciu lisków zrośniętych u nasady, o końcach lekko zaokrąglon, przyrośnięte są, do wewnątrz do okwiatu, w dolnej części listków nitki sześciu pręcików, a te zaś osiągają podobną długość jak podługowate, pomarańczowe pylniki, jest różnica pomiędzy męskimi słupkami, gdyż te są zmarniałe, w kwiatkach żeńskich zaś pręciki, a okwiat zaś jest dużo krótszy, słupek jest 3-komorowy z 3-dzielnym znamieniem, owoce to kulista jagoda mająca średnicę 6-10 mm, po dojrzeniu staje się czerwona, zaś w trzech komorach nasiennych zawiera zwykle po sześć nasionek, na nasadzie jagody utrzymują się listki okwiatu, nasiona są niemal kuliste, czarne, o matowej oraz pomarszczonej powierzchni, gdzie w 1 g nasion znajduje się od 35 do 60 sztuk. Występowanie: Uprawy, niekiedy szklarnie Okres zbioru: Póżne aramtare, wczesna farinte Niezbędny/a do: Mikstury, maści, oleje Uwagi: Należy zbierać tylko, przed osiągnięciem dojrzałości.
|
|